سرعت سایت به عوامل مختلفی بستگی دارد. در این مقاله، ابتدا عواملی را که بر افزایش سرعت سایت وردپرسی تأثیرگذار است، بیان میکنیم و سپس 6 گام ضروری برای بهبود سرعت سایت وردپرسی را توضیح میدهیم. اگر میخواهید بدانید چطور باید سرعت سایت وردپرسی خود را بیشتر کنید و این کار چه اهمیتی دارد حتماً بخشهای مختلف این مقاله را در افضلی وردپرس بخوانید.
ضمناً سعی کردهایم در هر بخش، لینکهایی به دیگر مقالات بدهیم. اگر بخواهید هر روش بهبود سرعت سایت وردپرسی را به طور کامل یاد بگیرید، شاید لازم باشد به این مقالات هم سری بزنید.
اهمیت سرعت سایت
قبل از اینکه درباره افزایش سرعت سایت صحبت کنیم، بد نیست چند جملهای هم درباره اهمیت سرعت سایت بگوییم؛ چون ممکن است بعضی از مدیران سایتها گمان کنند امروزه با افزایش سرعت اینترنت، دیگر سرعت سایت بهاندازه گذشته اهمیت ندارد. اما این دیدگاه درست نیست، به چند دلیل:
- هرچقدر هم که سرعت اینترنت و دسترسی کاربران به اینترنت پرسرعت زیاد باشد، بازهم کسانی هستند که کانکشن قدرتمندی ندارند؛
- اگرچه سرعت اینترنت افزایش یافته است، اما وقتی میتوان سایت خود را بهینه کرد و حجم آن را کاهش داد، چرا این کار را انجام ندهیم؛
- افزایش سرعت سایت فقط وابسته به حجم نیست، در ادامه مقاله خواهیم گفت که یکی از عوامل مؤثر بر سرعت لود سایت، فاصله کاربر از دیتاسنتر است. این مسئله را فقط با روشهایی که در مقاله میگوییم، میتوانید برطرف کنید؛
- درست است که سرعت اینترنت افزایش پیدا کرده و اکثر کاربران به اینترنت پرسرعت دسترسی دارند اما حجم دادههای جدید هم افزایش پیدا کرده است؛ اگر در گذشته فقط متن و گاهی تصویر در سایتها درج میشد، امروزه استفاده از تصاویر متحرک، فیلم، پادکست و دیگر انواع دادههای پرحجم در سایتها امری رایج است.
با این تفاسیر، هنوز هم افزایش سرعت سایت مسئله مهمی است و اتفاقاً بهخاطر افزایش فوقالعاده سرعت اتصال کاربران، صبوری آنها هم کاهش یافته و هر کاربر بیشتر از چند ثانیه منتظر لود شدن صفحه سایت شما نمیماند.
در ادامه مقاله، توضیح خواهیم داد که چه عوامی بر سرعت سایت وردپرسی تأثیر دارد و چطور باید از هرکدام از این عوامل به سود خود بهره برد.
سرعت سایت وردپرسی به چه عواملی بستگی دارد؟
سرعت لود سایت به عوامل مختلفی بستگی دارد که حجم سایت تنها یکی از آنهاست. در این بخش از مقاله سعی کردهایم چند مورد از این عوامل را به زبان ساده بیان کنیم.
حجم پایگاه داده
یکی از عوامل مهم که بر سرعت سایت تأثیر بسیار زیادی دارد، حجم پایگاه (Database) داده است. اگر حجم پایگاه داده زیاد باشد سرور برای فراخوانی هر چیز کوچکی باید زمان و منابع زیادی مصرف کند.
افزایش حجم پایگاه داده سایت امری اجتنابناپذیر است چون بهمرور، با هر فعالیتی که در سایت انجام میدهیم، مقداری داده وارد پایگاه داده میشود. اما میتوان جلوی دادههای بیهوده را گرفت و علاوه بر این، خود پایگاه داده را بهینهسازی کرد. درباره این موضوع در بخش بهینهسازی پایگاه داده توضیح خواهیم داد.
حجم فایلها
همانطور که حجم فایلهای موجود در گوشی یا حافظه رایانه میتواند فراخوانی آنها را زمانبر کند، اگر حجم فایلهای سایت هم زیاد باشد، فراخوانی آنها زمان بیشتری خواهد برد، بهویژه که در سایت، درگاههای انتقال هم محدودتر هستند.
قدرت سرور
هرچقدر هم که سایتتان بهینه باشد اما اگر از سرور قدرتمندی استفاده نکنید، نمیتوانید در افزایش سرعت سایت خود موفق باشید.
قدرت سختافزاری سروری که سایت شما روی آن قرار دارد، تأثیر فوقالعادهای بر کاهش یا افزایش سرعت سایت وردپرس دارد. طبیعی است هرچقدر قدرت سختافزاری سرور بیشتر باشد، سریعتر میتواند دادههای موجود را فراخوانی کند.
تعداد سایتهای حاضر در سرور
یکی از مواردی که بسیاری از وبمستران ایرانی را از شرکتهای ارائهدهنده خدمات هاستینگ ناراضی کرده است، این است که سرور خود را به تعداد سایتهای بسیار زیادی اجاره میدهند و سایتهای زیادی را روی یک س رور قرار میدهند.
این کار باعث میشود منابع سرور بین درخواستهای فراوانی که از طرف هرکدام از این سایتها میآید، تقسیم شود و همین موضوع در ساعات پرترافیک (و در بیشتر موارد، در همه ساعات) باعث کاهش شدید سرعت سایت میشود.
فاصله کاربر از دیتاسنتر
شاید در ابتدا باورش سخت باشد اما فاصله شما از دیتاسنتر سایتی که میخواهید وارد آن شوید، به طور مستقیم بر سرعت لود شدن سایت تأثیر دارد. طبیعی است هرچقدر این فاصله بیشتر باشد، درخواستها باید مسافت بیشتری را طی کنند. راه حل این مشکل را در بخش بعدی (قسمت استفاده از CDN) توضیح میدهیم.
ساختار درست سایت
یکی از راههای سریع شدن سایت وردپرسی بهبود ساختار سایت است. منظور از ساختار سایت این است که سایت ما از سیستم مدیریت محتوا استفاده میکند یا کدنویسی اختصاصی دارد، اگر CMS دارد، CMS آن جوملا است، وردپرس است یا دروپال یا…؟ اگر کدنویسی شده است، با زبانهای کامپایلر نوشته شده است یا زبانهای تفسیری و… .
علاوه بر این، منظور از ساختار درس سایت این است که سایت باید کدنویسی صحیحی داشته. جالب است بدانید ازآنجاییکه وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای متنباز است، همه کاربران به تمام بخشهای آن و کدهای آن دسترسی دارند و میتوانند آن را طبق سلیقه و نیاز خود، ویرایش کنند. البته برای ویرایشهای اساسی لازم است با زبان برنامهنویسی php آشنا باشید. به طور خلاصه با استفاده از آموزش PHP برای وردپرس تمام امور مربوط به وردپرس، از ویرایش هسته اصلی وردپرس گرفته تا قالبها، افزونهها، ابزارکها و… را میتوانید ویرایش و شخصیسازی کنید. اگر هم بخواهید خودتان دستبهکار شده و افزونه و ابزارک اختصاصی تولید کنید بازهم باید با زبان php این کار را انجام دهید.
راههای افزایش سرعت سایت وردپرس
در بخش قبلی چند مورد از مهمترین عوامل مؤثر بر کاهش سرعت سایت را بیان کردیم. اکنون، در این بخش میخواهیم ببینیم با توجه به همین عوامل و بهبود آنها، چطور میتوان سرعت سایت وردپرسی را افزایش داد و بهاصطلاح، دست به بهبود سرعت لود سایت زد. پس در ادامه ۶ گام اساسی برای افزایش سرعت سایت وردپرسی را برای شما توضیح میدهیم.
1. استفاده از سرور قدرتمند
برای سریع شدن سایت وردپرسی خود از شرکتی خدمات میزبانی (هاست) دریافت کنید که سرورهای قدرتمندی داشته باشد یعنی پردازنده قدرتمندی داشته باشد و میزان حافظه RAM آن زیاد باشد. همچنین فضای ذخیرهسازی آن نه از نوع HDD بلکه از حافظههای SSD و یا NVMe باشد.
2. استفاده از سرور خلوت
در بخش قبلی گفتیم که اگر تعداد سایتهای موجود روی یک سرور زیاد باشند، حتی اگر سختافزار این سرور بسیار قدرتمند باشد، بازهم سرعت لود تمام آن سایتها کم خواهد بود. برای اینکه این مشکل دامنگیر سایتتان نشود، حتماً از شرکتهای هاستینگی استفاده کنید که تعداد سایتهای استانداردی روی هر سرور ست میکنند.
3. کاهش حجم فایلهای سایت
همانطور که در بخش قبلی گفتیم، حجم فایلهای سایت نقش زیادی در سرعت سایت وردپرسی دارند. برای افزایش سرعت سایت وردپرس باید همیشه تلاش کنید این فایلها را تا حد امکان، بهینه کنید.
منظور از بهینهکردن فایلها این است که حجم آنها را تا جایی که به هدفتان از آن لطمه نمیزند کاهش دهید. مثلاً تصاویری که در سایت خود استفاده میکنید را با روشهای مختلفی کاهش دهید. یکی از این روشها کاهش ابعاد تصویر است. لازم نیست تصاویر سایت شما حتماً رزولوشن 1080*1920 داشته باشند! باور کنید همان تصویر با رزولوشن 800*400 هم کاربر را راضی میکند!
افزونه WP Smush یک افزونه کاهش حجم تصاویر در وردپرس و بهطورکلی، بهینهسازی تصاویر سایت، است، که علاوه بر کاهش حجم تصاویر سایت شما میتواند اقدامات دیگری هم برای بهینهسازی عکسها انجام دهد؛ مثلاً میتوانید با انجام تنظیماتی، عکسهای سایت را به فرمتهای بهینهای مثل Webp تبدیل کنید یا امکان بارگذاری تنبل را برای تصاویر سایت خود فعال کنید.
روشهای دیگر کاهش حجم استفاده از فرمتهای مناسب و نیز استفاده از سایتهایی است که به طور اختصاصی برای بهینهسازی تصاویر و کاهش حجم آنها با کمترین میزان افت کیفیت ایجاد شدهاند.
4. استفاده از CDN
در بخش قبلی گفتیم که فاصله شما از محل دیتاسنتر به طور مستقیم بر کاهش سرعت لود سایت مؤثر است. البته تأثیر این موضوع در حدی میلیثانیه است اما به هر حال میتوان از این روش هم برای بهبود سرعت سایت، بهره گرفت. برای حل این مشکل باید از CDN استفاده کرد. CDN که مخفف عبارت (Content delivery network) است، به معنای شبکه تحویل محتوا است.
وقتی سایتی از خدمات CDN استفاده میکند، بخشی از دادههای خود را در مراکز مختلفی در دیتاسنترهای متعدد در کره زمین نگهداری میکند و بهمحض اینکه کاربری درخواست فراخوانی صادر کرد، دادهها نه از دیتاسنتر اصلی بلکه از نزدیکترین دیتاسنتر، به او تحویل داده میشوند.
5. بهینهسازی پایگاه داده
با افزایش تعداد کامنتهای موجود در سایت یا تیکتهایی که کاربران به مدیران ارسال میکنند و حتی با نصب افزونههایی که نیازی به آنها نداریم، حجم پایگاه داده افزایش پیدا میکند.
اولین گام برای بهینهسازی پایگاه داده این است که از ابتدا مراقب این موارد باشید. مثلاً باید با افزونههایی مثل اکیسمت جلوی هرزنامهها را بگیریم؛ افزونهها و دادههایی که نیاز نداریم را پاک کنیم. در گام بعدی هم باید با استفاده از روشهایی مثل استفاده از افزونه Wp optimize دیتابیس سایت خود را مدام بهینه کنید.
6. استفاده از افزونههای نمایش بهینه
علاوه بر تمام موارد بالا که روش اصولی و ضروری برای بهبود سرعت سایت وردپرس است، روشهایی هم وجود دارد که با کمک آنها میتوانید لود سایت خود برای کاربر را سریعتر کنید بدون اینکه به ساختار سایت کاری داشته باشید. این روش، یک روش مکمل است و نباید جای کارهای اصولی را بگیرد اما استفاده از آن بهشدت توصیه میشود.
در این روش، با استفاده از افزونههایی که خدماتی مثل Lazyload ارائه میدهند، میتوان کاری کرد که تمام محتوای یک صفحه به طور کامل لود نشود و بخشی از لود صفحه تا زمانی که کاربر به آن بخش نرسیده، متوقف شود. یعنی وقتی کاربر اسکرول میکند و به تصویری در اواسط مقاله میرسد، تازه این تصویر لود میشود و به او نمایش داده میشود.
با کمک افزونههایی مثل wp rocket یا jetpack یا lazyload میتوانید چنین امکاناتی به سایت خود اضافه کنید. افزونه WP Rocket که آن را با نام افزونه راکت وردپرس هم میشناسند یک افزونه قدرتمند برای افزایش سرعت سایت وردپرس است که با اقدامات متفاوتی سرعت سایت را بهینه میکند. اصلیترین کار این افزونه Cashing یعنی کش کردن اطلاعات سایت است که باعث میشود دادههای بدون تغییر، در هر بار نمایش مجدد، از نو برای کاربر لود نشوند. همین اقدام ساده، باعث میشود سرعت بارگذاری سایت بهقدر قابلتوجهی ارتقا یابد.
خلاصه و نتیجهگیری
در این مقاله به یکی از مهمترین موضوعات مربوط به مدیریت وبسایت یعنی بهبود سرعت سایت پرداختیم. در ابتدا گفتیم چه عواملی بر کاهش یا افزایش سرعت سایت تأثیر دارند و هرکدام را به طور مختصر توضیح دادیم. سپس یکبهیک گفتیم برای افزایش سرعت سایت وردپرسی خود باید چه اقداماتی انجام دهید و ۶ گام اساسی برای بهبود سرعت سایتتان را لیست کردیم.
توجه کنید که توضیح مرحلهبهمرحله و کامل هرکدام از این اقدامات برای بهبود سرعت سایت، در این مقاله ممکن نبود. برای اینکه درباره هرکدام از این روشها اطلاعات کاملتری به دست آورید به دیگر مقالات وبسایت افضلی سر بزنید. لینک ورود به تعدادی از این مقالات را در بخش مربوط به آن در همین مقاله، درج کردهایم، چنانچه سوال و ابهامی باقی ماند در بخش نظرات ثبت کنید تا کارشناسان ما در فرصت مناسب پاسخگو باشند.
اولین کامنت را شما بگذارید!